четвер, 7 лютого 2008 р.

Справжня свобода - це не можливість робити те, що Вам заманеться, а можливість не робити того, чого Вам не хочеться!

Перший пост... Ну що, поїхали! :)

Нещодавно в нашому місті-герої було зареєстровано нову громадську організацію "Вільні громадяни вільного міста Калуша". Для когось це стало надзвичайно важливою подією, а хтось про це не знає і досі. Хтось вже потирає руки, вираховує своє "місце в списку вільних" і готує дірку в лацкані піджака для депутатського значка. А комусь просто смішно з цієї затії... Мені було просто сумно і встидно, коли я побачив засновників цієї НГО. Та Бог з ними, мова не про них.

Мене зацікавило інше: чи може людина, яку спонукали битися за безкоштовне морозиво, принизили подачками, ощасливили гривнею із украденої у неї ж сотні, вважати себе вільною? Чи встидно (хоча б перед собою) тим нещасним держслужбовцям, які в єдиному, добровільному, вільному(!) пориві займалися організацією "потішного референдуму"? Чи вільно буде дивитися колись людям в очі особам, об яких зараз просто витирають ноги, а вони, обтершись і обтріпавшись ладні цілувати руки "господарю" і по-армійськи дисципліновано, по команді натягати футболки "вільних громадян"?

То що ж це таке - свобода? Чи потрібна вона Вам? Чи може взяти і всім скопом "записатися у вільні"? "Каждый выбирает по себе..." - співав російський бард Віктор Берковський. Вибирати Вам. Я ж поки що залишуся при думці, яка винесена в заголовок!

P.S. Скачав недавно старий культовий фільм "Убить дракона", з Абдуловим, Янковським, Леоновим в ролях. Сто раз бачив, але класика є класика! Враження - фільм ніби недавно в Калуші знімали... :))

P.P.S. І не забуваємо голосувати! :)

13 коментарів:

Анонім сказав...

Ігор, ну який Ви вільний? а) Ви одружений; б) Ви - член партії:))
Прошу дати відповідь.

Ігор Очкур сказав...

2 Анонім
:))А ще у мене є батьки і діти, є друзі, знайомі і сусіди. Кіт ще є, дістає мене регулярно. Крім того, я курю, тобто є тютюнозалежним (не вільним?) Якщо підходити з цієї точки зору - то вільних людей взагалі не існує. Але Ви були не зовсім уважні: перераховані Вами "пункти" і написане мною вище не заперечується визначенням, винесеним в ЗАГОЛОВОК! Чи Ви так не думаєте?

Анонім сказав...

Ну просто бой-скаут!:) І як Ви, такий ідеальний, такий вільний, працюєте у команді "татуся", біля якого всі стеляться і всі потурають? Це для кар"єрного росту (партійного), з прицілом на майбутні вибори? Чи скажіть, що працюєте на благо громади і розвитку громадянського суспільства?

Анонім сказав...

Ви пишете, що Ви вільні, оксільки не робите те, чого не хочеться. Чому ж Ви працюєте у цій компанії нелюбих вам друзів?:) Адже вказівки боса Насалика мусите виконувати. Невже Вам цього хочеться?

Анонім сказав...

Справжня свобода - це багатогранне значенння, і для кожного свобода розуміється по різному. Щодо "можливість не робити того, чого Вам не хочеться!" - це один із критеріїв свободи, але не слід забувати про обов"язок як громадянина, жителя і т.д. "Свобода" - не може мати повного і конкретного визначення, оскільки воно не є матеріальним. А нематеріальна річ для кожного виглядає по різному завдяки його внутрішньому баченню. На мою думку одним з фундаментальних критеріїв свободи є реальна можливість вчиняти дії (або бездіяльність)які задовільняють власні потреби, при цьому не порушують захищені права інших.
Стосовно громадської організації "Вільні громадяни вільного міста Калуша" то назва не гармонійна і не стилістична. Як написано в газеті Дзвони підгір"я, метою даною організації є участь у політичній діяльності, а це вже не громадська організація, а політична партія.
(ЗУ "Про об"єднання громадян" не був змінений після прийняття Закону про політичні партії, і тому містить права об"єднань громадян в т.ч. партій).

Анонім сказав...

Вільні громадяни вільного міста просто хочуть під кришею Насалика дорватися до влади і корита. То все робиться для наступних виборів, хіба не ясно?

Ігор Очкур сказав...

Прошу вибачити за те, що коментарі не потрапляли відразу на сторінку - випадково була встановлена опція керування :) Тепер обмеження знято і Ваші думки одразу опубліковуватимуться.
2 Анонім
По-перше, я не ідеальний, навіть дуже :) По-друге, в одному з коментарів газеті Вікна я сказав, що працюю в команді Ради (читай, громади, а не голови. По-третє, оскільки я на роботі - то мушу виконувати свої функціональні обов'язки. А щодо вказівок "шефа" - тут я вільніший за всіх, хто з ним працює (читайте заголовок теми) :)) Якщо серйозно - так є насправді.

Анонім сказав...

Краще бути не вільним, а АНАРХІСТОМ!!! :))))

Анонім сказав...

Вітаємо прихильників незабутнього Нестора Івановича!:) Анархія - мати порядку? Так от це нині і маємо у владній верхівці міста. Нестор Іванович гордився б такими здібними учнями:)

Анонім сказав...

Анархія форева! Перейменуємо мера на батьку Махно, Калуш на Гуляйполе! Кожному вільному громадянину по парі рваних джинсів, по морозиву на шару і ілюмінацію на вуха! Футболки тільки членам профсоюзу вільних анархістів! Ура братва!

Анонім сказав...

Я згідний з Ігорем в одному, що тему свободи, волі нам українцям, потрібно розвивати, аби не попасти в тенета неволі в яких ми були століттями, і завдяки такій історичній прірві, під час якої різними способами нищився генетично закладений вільний дух української нації, у нас ще несклалося чіткої уяви про волю, свободу але відчуття та стремління до якої завдяки, я впевнений, закладеному Богом потенціалу національного самоусвідомлення, в нас тільки почав просипатися.
Вільна особистісь не та яку назвуть вільною, а в якої вільний і не зламний дух. Це аксіома. Не маючи цих задатків можна легенько попасти в тенета неволі, під гаслом – “Хто хоче стати вільним всі сюди!” Один з прикладів, або способів як плести тенета під гаслом свободи описується в так званих “Протоколах сіонських мудреців” в протоколі № 1 (настанови для посвячених євреїв, як запанувати над всіма народами світу) витяги з яких, для тих хто думає, мушу привести нище:

“ Ще в минулі часи ми (посвячені євреї) серед народу (серед нас з Вами, тобто всіх інших не євреїв) крикнули слова “Свобода, рівніть, братерство” (десь ніби ми вже чули ці слова – не при “совдепії” часом?), слова, стільки багато разів повторювані з тих часів несвідомими попугаями ( тобто не євреями), звідусіль налетівшими на ці приманки, з якими вони віднесли добробут світу, істинну свободу особистості, попередньо так обмежену від тиску натовпу. Ніби розумні, інтелегентні гої (так посвячені євреї називають православних слов’ян) не розібрались у відмежованості висловлюваних слів, не замітили протиріччя їх значення і відповідності їх між собою, не побачили, що в природі немає рівності, не може бути свободи, що сама природа встановила нерівність розумових рівнів, характерів і здібностей, так само як і підпорядкованість її законам, не розсудили, що толпа –сила сліпа, що вискочки, вибрані із неї для управління, у відношенні політики такі ж сліпці, як і вона сама, що посвячений, будь він геній, нічого не зрозміє в політиці – все це гоями було упущено з виду;
У всіх кінцях світу слова- “ свобода, рівність, братерство” – ставили в наші ряди через сліпих агентів цілі легіони, які з захопленням несли наші знамена. Але між іншим ці слова були черв’яками, які підточували добробут гоїв, знищуючи всюди мир, спокій, солідарність, підриваючи всі засади їх держав. Як наслідок ви побачите, що це призвело до свядкування нашої перемоги: це дало можливість нам, між іншим, добитись важливої переваги в наші руки – знищення приференцій, або по іншому кажучи, самої суті аристократії гоїв, яка була єдиним протів нас захистом народів і держав. На розвалинах природньої та родової аристократії ми на чолі всього поставили аристократію нашої інтелегенції, гроші. Сенс цієї нової аристократії ми встановили в заможності, від нас залежачої, і в науці, ака рухається нашими вченими.
Наша перемога полегчувалась ще тим, що у відношенні з потрібними людьми ми все діяли на найбільш відчутні струни людського розуму – на розрахунок, на захланність, на ненаситність матеріальних потреб людини; а кожна з перелічених людських слабкостей, взята окремо, здатна вбити ініціативу, передаючи волю людей в підпорядкування покупця іхньої діяльності.
Абстракція свободи дала можливість переконати натовп, що уряд не що інше, як керуючий власника країни - тобто народу, та що можна його міняти, як зношені рукавиці.”

Щоб нас не використовували та нас не спокушали будьмо ж мудрими та так як каже священник в церкві – будьмо уважними.

Анонім сказав...

Дякую Калушанину!

Українка сказав...

Поки зареєструвалася, стерлася вся геніальна думка... Я тільки хотіла сказати - не варто так глибоко навіть копати, застосовуючи Протоколи, чи філософське значення слова Свобода. Оскільки, свободу слова пропагує державна політика, важко уявити такі вільнодумні "ДП" за часів Кучми, скажімо (до чого тут Насалик взагалі), а рівень життя сильно підіймає безглузда машина кредитування не лише в Калуші, але й в Долині, Франику, Коломиї, наприклад. А ще використовувати ЖЕКи - найкращий спосіб для безкоштовного піару усім міським головам без винятку, обраним на Україні 2006 року. ЖКГ - їхній головний інструмент у боротьбюі з партійними радами (йдеться про масове закохування в себе народ найпростішим, банальним способом). Що ж до вільних громадян (в лапках котрі) , то це дуже непрофесійний піар-хід. З вікнами вийшло набагато краще, мусимо це визнати. До речі, як HTMLи використовувати ы що вони дають? Забула вже, як ті всі примочки працюють. О! Смайликів не завадило для такого серйозного форуму.